
Vui lòng dùng định danh này để trích dẫn hoặc liên kết đến tài liệu này:
https://data.ufl.udn.vn/handle/UFL/1457
Nhan đề: | An investigation into linguistic features of typical speech acts of cooking instructions in english and vietnamese |
Nhan đề khác: | LVTHS2014-8220201-471 |
Tác giả: | PGS.TS. Trần Văn Phước Cao Thị Mỹ Hạnh |
Từ khoá: | linguistic typical speech acts cooking instructions cooking english and vietnamese The English Language |
Năm xuất bản: | 2014 |
Nhà xuất bản: | Trường Đại học Ngoại ngữ, Đại học Đà Nẵng |
Tóm tắt: | This study makes an investigation into the typical speech acts of cooking instructions in English and Vietnamese in an attempt to discover some typical linguistic features and then find out the similarities and differences between English cooking instructions and Vietnamese ones in terms of their pragmatics, semantics and syntax. In addition, the findings of this study were presented based on a survey of 20 cooking instructions in English and another 20 ones in Vietnamese which are taken from cooking videos on the Internet and television. The study found out three pragmatic features in cooking instructions in both languages: suggestion, description and recommendation. In term of semantic features, this study showed some meaning fields of words such as ingredients, quantity of ingredients, tools, and activites in cooking instructions. In aspect of syntactic features, the types of sentences, sentence structures, phrases and adverbial clauses were analyzed. |
Định danh: | https://data.ufl.udn.vn/handle/UFL/1457 |
Bộ sưu tập: | Ngôn ngữ Anh |
Các tập tin trong tài liệu này:
Tập tin | Mô tả | Kích thước | Định dạng | |
---|---|---|---|---|
LUAN VAN.pdf Giới hạn truy cập | 926.16 kB | Adobe PDF | ![]() Đăng nhập để xem toàn văn |
Vì lý do bản quyền, một số tư liệu chỉ có biểu ghi thư mục, hoặc chỉ mang tính chất lưu trữ. Khi sử dụng các tài liệu trong Thư viện số phải tuân thủ Luật sở hữu trí tuệ